Kansainvälinen rumpu- ja tanssileiri Burkina Fasossa

29.12.2014 – 16.1.2015

Afrikka logo 2015

In English »  En Español »

ELÄMYSMATKA BOBOON
Griotti ja djembemestari Zoumana Dembele toivottaa Sinut tervetulleeksi muusikkoperheensä luo Bobo-Dioulasson kaupunkiin, Burkina Fasoon. Haluamme tarjota Sinulle ainutlaatuisen matkan Afrikan sydämeen ja antaa unohtumattomia kokemuksia, joista voit ammentaa vielä pitkään leirin jälkeenkin.

Burkina Fason sanotaan olevan yksi Länsi-Afrikan mukavimmista ja helpoiten tutustuttavimmista maista. Vanhojen kauppareittien risteyskohdassa sijaitseva Bobo-Dioulasso on maan kulttuurikaupunki, jonka musiikissa ja tansseissa näkyy vaikutteita mm. malilaisista, norsunluurannikkolaisista ja guinealaisista perinteistä. Monien kulttuurivaikutteiden ansiosta Bobo onkin Länsi-Afrikan mielenkiintoisimpia djembekeskuksia ja tunnettu vieraanvaraisuudestaan, suvaitsevaisuudestaan ja kansainvälisyydestään.

Burkina Fason parhaana djembefolana palkitun ja suurten mestarien, kuten Mamady Keitan ja Adama Dramen tunnustaman maestro Zoumanan luona avautuu huikea näkymä perinteiseen afrikkalaiseen taidemuotoon. Elämä muusikkoperheen vieraana tarjoaa musiikin ja tanssin harrastajille ja ammattilaisille ainutlaatuisen mahdollisuuden elävän perinteen opiskeluun ja afrikkalaiseen kulttuuriin tutustumiseen.

Musiikin ja tanssin opiskelun lomassa on myös mahdollisuus päästä nauttimaan Bobon laajasta kulttuuritarjonnasta, jota riittää perinteisistä juhlista ja festivaaleista reggae-keikkoihin, ja yökerhoista teatteri- ja nykytanssiesityksiin – jokaiselle löytyy jotakin!

 

SOITTO- JA TANSSITUNNIT

Aloittelijat tutustuvat rauhallisessa tempossa djembe- ja dundunrumpujen perustekniikoihin soitonopettaja, djembesolisti Siaka Keitan johdolla.

IMG_0429

Kuva: Annina Tuhkunen

Jatkotunnit Zoumanan kanssa haastavat edistyneemmät soittajat rytmikokonaisuuksien hallintaan – dundunmelodiat, laulut ja soolofraasit avaavat ainutlaatuisella tavalla djembe-perinteen ohjelmistoa.

Myös muihin perinteisiin soittimiin (balafon, kamelen n´goni, kalebassi, tama jne.) on mahdollista tutustua kurssin aikana. Yksityistunnit järjestyvät pienellä lisämaksulla.

Leiriviikkomme huipentuvat perjantai-iltapäiviin, jolloin syksyllä 2012 perustetun Korole Foli -kokoonpanon – Burkina Fason ”Buena Vista Social Clubin” – kokeneet mestarimuusikot vierailevat luonamme. Zoumanan loistavien kontaktien ansiosta pystymme tarjoamaan mahdollisuuden opiskella arvostettujen vanhojen tekijöiden kanssa.

Kokeneiden tanssinopettajien, Mama Ouattaran, Abdoulaye Sanoun ja Seydou Traoren johdolla opiskellaan monipuolisesti perinteisiä länsiafrikkalaisia tansseja. Tunneilla opitaan sekä laajalti ympäri Länsi-Afrikkaa tunnettuja tansseja että paikallisia erikoisuuksia. Opetusta järjestetään tarvittaessa niin aloittelijoille kuin edistyneemmille harrastajille ja ammattilaisille. Leirin lopuksi on myös mahdollisuus päästä esiintymään Zoumanan Landaya -yhtyeen ja tanssijoiden kanssa.

MAJOITUS JA RUOKAILU
Majoitus on järjestetty lähelle kurssipaikkaa. Kurssilaisten käytössä on perusmukavuuksilla (suihku, wc, keittiö) varustettu talo, johon majoitutaan 2-3 hengen huoneisiin.

Loistokokkimme Marie-Louise tarjoaa leiriläisille maukkaan aamiaisen ja lounaan. Ateriat ovat huolella valmistettua afrikkalaista kotiruokaa: mm. erilaisia liha- kala- ja kasviskastikkeita riisin tai couscousin kera.  Aamiaisella ja välipaloina saadaan nauttia herkullisista kauden hedelmistä.

Leirijärjestelyistä vastaavat Mande Maja Bandin Aakusti Oksanen ja Annina Tuhkunen. Aakusti ja Annina hyödyntävät kulttuurienvälistä kokemustaan sekä opiskelu- ja opetustaustaansa toimimalla apuopettajina, kulttuuritulkkeina ja yleisinä koordinaattoreina leirin aikana. He ovat apuna myös matkan järjestelyissä ja opastavat käytännön asioissa. Älä epäröi ottaa yhteyttä!

MITÄ, MISSÄ, MILLOIN
Leirin kesto on 2-3 viikkoa, 29.12.2014 – 16.1.2015. Saapuminen Ouagadougoun kautta Boboon edeltävän viikonlopun aikana ja paluu viimeisen viikon päättyessä.

Hinta 1290 e (3 vko), 990 e (2 vko) sisältää:
– Rumpu- ja tanssitunnit  ma – pe: aamupäivisin 2 h soittoa ja 2 h tanssia, iltapäivisin 1,5 h soittoa/ tanssia
– Kolme ateriaa kurssipäivinä, viikonloppuisin aamiainen/brunssi
– Majoitus lähellä kurssipaikkaa
– Kuljetukset Ouaga-Bobo-Ouaga (bussi)
– Hotellimajoitus Ouagassa tuloiltana
– Leiripaita
– Päiväretki Banforan vesiputouksille (sis. matkat ja sisäänpääsymaksut)
– Opastettu kävelykierros  Bobo-Dioulasson vanhassa korttelissa  Djilassobassa (sis. vierailun Suuressa Moskeijassa)

Leiriläisten omalla vastuulla:
– Lennot Ouagadougou-Helsinki-Ouagadougou
Viisumi, passi ja matkavakuutus sairauden yms. varalta (pakolliset!)
– Rokotukset, lääkkeet ja malarian estolääkitys (suositeltavat!)
– Vapaa-ajan riennot, ylimääräiset tai itse järjestetyt retket sekä viikonlopun iltaruokailu

HUOM. 
Early bird -alennukset: 15.8. mennessä varausmaksun maksaneille ja edellisvuosien leiriläisille –10 % sekä 15.9. mennessä maksaneille –5 % leirihinnasta! 

Leirin varausmaksu 250 e maksetaan 15.10. mennessä. Varausmaksu palautetaan vain leirin peruuntuessa tai sairaustodistusta vastaan. Loppuosa leirimaksusta suoritetaan viimeistään 1.12.

YHTEYSTIEDOT:
Aakusti Oksanen, p. 045 655 5558/paja(at)djembepaja.fi
Annina Tuhkunen, p. 050 364 1787/annina.tuhkunen(at)gmail.com
Lisätietoja: www.djembepaja.fi

Leiriläisten kommentteja:
”Se smaili mikä siellä on, joka paikassa mihin menee niin kyllä siinä täytyy olla aikamoinen toukohousu ellei ala yhtään irvistää siin samassa systeemissä. Kyl se jättää aikamoisen vaikutuksen tommonen reissu… Ne tanssit ja kaikki kun mä tsekkasin kun ne gimmat vatkaa semmosessa mielettömässä hikisessä teltassa. Hiki lentää, mutta ei ne tunne väsymystä ollenkaan ku rytmiikka on semmonen asia, se panee veren kiertää.”
Remu Aaltonen – rocklegenda, Porvoo (leirillä 2013-14)

”Bobossa pääsin rauhassa keskittymään tanssin ja musiikin opiskeluun energisten opettajien ja juhlien muodossa. Kulttuuri ja taide ovat Bobossa olennainen osa ihmisten elämää, eivätkä vain joidenkin tavoitettavissa. Paikallisten ihmisten välittömyys ja tapa kohdata meidän kurssilaiset saivat minut viihtymään!”
Mariana Siljamäki – Mami Wata -tanssiryhmän perustaja, afrotanssipedagogi, -koreografi ja –tutkija, Jyväskylä (leirillä 2011-12)

”Matka paikallisen muusikkoperheen pariin Afrikkaan antoi ennen kokemattoman näkökulman omaankin kulttuuriin. Lämmin vastaanotto, sydämellinen meininki sekä länsiafrikkalaisten rytmien ja tanssien opiskelu huippuammattilaisten kanssa tekivät sellaisen vaikutuksen, että Boboon on ehdottomasti  päästävä uudestaan. Uskomaton reissu!”
Hellevi Anttila – djembemusiikin ja tanssin harrastaja, Helsinki (leirillä 2012-13)

Lähde elämäsi matkalle Afrikkaan!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kuva: Totte Rautiainen